Wellness

Så behandlar du pollen- och djurallergi

Så behandlar du pollen- och djurallergi

För de flesta allergier finns mediciner men det finns även mycket annat man kan göra för att minska de allergiska reaktionerna. Detta beroende på vilken allergi man har.

Pollen

Pollenallergi är den vanligaste formen av allergi i Sverige. I runda tal är det 20% som i någon grad har denna allergi eller på annat sätt påverkas av pollen. Reaktionerna kommer av olika slags trädpollen och/eller gräspollen. För det första bör du undvika fysiska aktiviteter utomhus. Det är här som det finns mest pollen. Vid träning bör du vara inomhus.

För det andra kan du tvätta håret varje kväll innan du lägger dig. Pollen lägger sig lätt i håret och har du stort hår kan pollenmängden påverka dig under natten. Försök att även vädra sovrummet inför kvällen. För det tredje kan receptfria mediciner användas vid lindriga besvär. Dessa finns både som tabletter, spray och ögondroppar och kan köpas på apotek och hälsokostbutiker.

Om du fortfarande har problem kan du kontakta en läkare som kan skriva ut recept på starkare mediciner. Vid extrema problem kan vissa sprutbehandlingar behöva genomföras. Det finns även ett vaccin mot gräspollen och målet är att utveckla liknande vaccin mot andra pollenallergier.

Pälsdjur

Pälsdjursallergi är den näst vanligaste allergin i Sverige. Den kan antingen vara mot specifika djur eller mot pälsdjur överlag. Det allergin grundar sig på är proteiner som finns i djurens talgkörtlar, saliv samt dess urin. Det finns inte helt ”allergifria” pälsdjur. Däremot varierar det kraftigt hur mycket allergener som djuren avsöndrar. De som inte är mycket allergiska mot pälsdjur kan exempelvis klara av att ha en nakenhund.

Man räknar med att ca 10% av Sveriges befolkning har någon slags pälsdjursallergi. Detta övervägande barn. För många växer pälsdjursallergin bort vid 40-års åldern. För det första bör du undvika platser där djuren är eller har varit.

För det andra bör du inte ha pälsdjur hemma även om du inte är allergisk mot just det djuret. Statistiken visar att en person som har allergi mot ett djur oftare utvecklar allergi mot andra djur. För det tredje går det även att köpa receptbelagda mediciner hos apotek m.m. Det är då antihistamintabletter, kortisonspray till näsan eller ögondroppar.

Via läkare kan starkare mediciner nås. Personer med stora besvär av sin pälsallergi kan i vissa fall få längre behandlingar. Detta är däremot mycket ovanligt då de flesta klarar sig genom att enbart undvika pälsdjuren.

Om du tror dig ha allergi kan det vara bra att börja med ett allergitest, dessa kan du beställa online och göra hemma på ett par minuter eller besöka sjukvården så klart.