Wellness

Att öka sin lön som psykologkonsult

Är det möjligt att öka sin lön som psykologkonsult? Självklart! Men vad är det egentligen man kan göra? Jobbar du för ett konsultbolag och är anställd har du kanske lite färre möjligheter än en egenföretagare – men finns det saker man kan göra som kan öka ens lön.

Först och främst – så mycket tjänar psykologer

Ingångslönen för psykologer låg förra året på omkring 40 000 kronor i månaden. Oavsett sektor, och för samtliga legitimerade, ligger genomsnittet på 43 100 kronor i månaden. Det ska dock tilläggas att variationerna kan vara ganska stora mellan olika individer och arbetsgivare.

Saker som spelar in är bland annat:

  • Ålder och erfarenhet
  • Plats (Det brukar vara lite högre i storstäderna, men med många undantag)
  • Om man arbetar i privat eller offentlig sektor.

En annan viktig faktor är givetvis om man arbetar som konsult eller inte. Det är vanligt att psykologkonsulter har högre lön.

Specialistutbildning kan ge en psykologkonsult högre lön

Som psykolog med specialistkompetens har man givetvis möjlighet att ta lite mer betalt för sina tjänster. Områden att specialisera sig inom som psykolog är till exempel:

  • Hälsopsykologi.
  • Klinisk barn- och ungdomspsykologi.
  • Funktionshindrens psykologi.
  • Klinisk vuxenpsykologi.
  • Forensisk psykologi.

Att specialisera sig inom ett psykologiskt område är en investering. Det tar tid, men förbättrar psykologens kompetens, möjligheter att göra skillnad – och, givetvis, även dess lön.

Jobba mer

Kanske låter det självklart, men det är faktiskt någonting som skiljer ”hyrpsykologer” från dom som är anställda. Som psykologkonsult har man goda möjligheter att öka sin lön genom att helt enkelt jobba mer. Genom att ta på sig fler uppdrag, och i synnerhet välja dom uppdrag som är välbetalda, kan man öka sin lön som psykologkonsult avsevärt.

Beroende på tillgång och efterfrågan där du bor kan du behöva vara flexibel för att jobba flitigt. Det kan till exempel innebära att du får arbeta obekväma tider på en ort som är långt bort från där du bor.

Var noga med avdrag

Som egen företagare har du vissa möjligheter att påverka din ekonomi genom avdrag och dylikt. En bra idé är att sätta sig ned med en rådgivare som kan ge praktiska tips kring hur pengarna i bolaget bör hanteras. Det kan förvisso kosta några kronor, men det kan också ses som en investering som betalar sig ganska snabbt.