Wellness

Köpa herrcykel över internet – Kolla villkoren

Köpa herrcykel över internet – Kolla villkoren

Det finns både fördelar och nackdelar med att köpa en herrcykel över internet. Det tydligaste fördelen är att man så mycket lättare hittar ett stort utbud och kan jämföra priser och villkor. Handla när som helst på dygnet – var som helst. Men man bör inte bara jämföra cyklarna utan även villkoren. Detta gäller framförallt vid onlinehandeln.

Att tänka på vid köp av cykel online

Första punkten är frakten. Hittar du en herrcykel för 2000 kr är det inte säkert att den blir billigare än den som kostar 1800 kr. Allt handlar om hur stor fraktkostnad som uppstår. Många cykelaffärer har gratis frakt men det krävs då att man handlar för över en viss summa. Just frakten gör att det generellt inte är lönsamt att köpa direkt från importör från utlandet. Så kallade ”kinaaffärer” erbjuder extremt billiga varor men det handlar då om varor där frakten inte blir hög. Cyklar bör köpas från svenska E-butiker. Detta inte minst med tanke på returmöjlighet och garanti.

Andra punkten är om butiken har prisgaranti. Att köpa en herrcykel med prisgaranti innebär att du kan få tillbaka pengar i det fall du hittar exakt samma cykel till ett lägre pris hos en annan butik. Men detta enbart inom en viss tid. Om du exempel beställt en herrcykel för 2500 kr inklusive frakt och två dagar senare ser att exakt samma modell går att köpa för 2300 kr inklusive frakt från en annan butik kan prisgarantin användas. Det vanligaste är då att du får tillbaka mellanskillnaden. Kom ihåg att prisgarantin alltid har en tidsbegränsning. Att förlita sig på detta är alltså inte det bästa sättet. Då är det tryggare att göra en snabb prisjämförelse bland ett par E-butiker.

Tredje punkten är vad som gäller kring öppet köp. Köper du en herrcykel online så gäller distansköpslagen vilket innebär att du alltid har rätten att skicka tillbaka din cykel inom 14 dagar. Men många E-butiker har öppet köp under betydligt längre tid. Kom ihåg att kontrollera vad som gäller vid öppet köp/bytesrätt. Får du bara byta mot en annan cykel eller produkter eller kan du få pengarna tillbaka?

Fjärde punkten är vad som gäller kring retur. Du har jämfört ett par olika cyklar och beställt den herrcykel du tror passar. Men när du får den inser du att det blev fel modell ändå. Du vill skicka tillbaka den för att få pengarna tillbaka. Vem betalar då frakten? Detta är en ganska viktig punkt då det är svårt att vara säker på att cykeln passar och dessutom är kostnaden för återfrakt relativt hög.