Wellness

Fem saker att tänka på innan du gör en hårtransplantation

Fem saker att tänka på innan du gör en hårtransplantation

Har ditt hår blivit glesare under årens lopp? Kanske funderar du på att göra ett ingrepp för att få tillbaka håret. Tänk på att en hårtransplantation är ett kirurgiskt ingrepp som är permanent och här följer några saker att tänka på innan du bestämt dig.

Hårtransplantation för att motverka håravfall

En hårtransplantation är den enda metoden som permanent motverkar håravfall. Den vanligaste metoden idag är FUE-metoden och den som rekommenderas mest av läkarna. I denna metod används inga skalpeller och den lämnar därför inga ärr. Vanligast är att män i åldrarna mellan 25 och 60 år opereras men även kvinnor gör denna typ av operation.

Konsultation

En hårtransplantation kräver noggrann planering och stor eftertanke av dig som funderar att genomgå ett ingrepp. Tänk på att noggrant konsultera olika kliniker hur de kan hjälpa just dig med ditt håravfall. Där kan ni gå igenom dina individuella förutsättningar, dina förväntningar och det önskade resultatet.

Risker

En hårtransplantation är ett kirurgiskt ingrepp och som bör tänkas över mycket noga. Håret som flyttas växer för alltid och därför gäller det att inte bara tänka här och nu utan också tänka på hur resultatet kommer att se ut på dig i framtiden.

Det har riktats kritik mot att transplantation görs i för tidig ålder. Om en hårtransplantation görs innan man helt har förlorat allt hår kan det resultera i fläckar med hår på huvudet. Alltså inte alls vad du vill ha som resultat. Man bör vänta tills håravfallet är stabilt och man kan veta mönstret för skalligheten så att denna risk minimeras.

Olika kvalité på kliniker

Man bör tänka på att kvalitén på olika kliniker skiljer sig åt. Tyvärr är inte alltid priset en faktor som avgör ditt resultat av din hårtransplantation. När du väljer klinik är det mycket viktigt att du har förtroende för kliniken och läkaren eftersom du kan behöva göra flera ingrepp under din livstid.

Välj inte första bästa kliniken du hittar på internet utan välj med omsorg. Det är viktigt att välja rätt kirurg eftersom den kirurgiska kompetensen kan skilja sig åt mellan olika läkare.

Ytterligare transplantationer

Om ditt håravfall fortsätter efter en hårtransplantation kan man behöva genomgå ytterligare ett ingrepp vid en tidpunkt längre fram. Det gäller därför att inte ta för många hårsäckar i det friska området första gången så att det finns mer hår att ta av. Detta innebär också en ökad kostnad som du bör ta med i beräkningen.